Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Детска Коледа във Варна с „Голямото Коледно приключение на…”

 

„Голямото Коледно приключение на...”  от Магда Борисова, постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К., сценография и костюми Даниела Николчова, фотография и дизайн на плаката Симеон Лютаков, е дългоочакваният коледен подарък на Варненския драматичен театър за най-малките зрители.

Участват възпитаниците на „Студио Театър” Недялко Стефанов и Георги Няголов, както и актьорите от Варненския драматичен театър Стефан Додуров. Петя Янкова, Нено Койнарски, Теодор Папазов, Николай Кенаров, Гергана Арнаудова, Ина Добрева и Пламен Димитров.

 

По традиция, театралният подарък ще бъде поднесен с много лакомства и какви ли не други изненади, най-напред на предпремерата на 12 декември и на премиерата на 15 декември, Сцена Филиал, 18 часа. След това празникът ще се случва всеки ден до 23 декември в различни часове, съгласно уговорката със спонсорите и детските учебни заведения. Идеята, както и в предишни години, остава все същата - колкото може повече деца от Варна и областта да почувстват магията на театралното изкуство и на Коледа.

Авторката Магда Борисова

Магда Борисова

За да го има „Голямото Коледно приключение на...” виновница е младата авторка Магда Борисова. Родена през 1978 г. във Велико Търново, тя завършва с отличие биологична паралелка в природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. Става магистър по право и защитава следдипломна квалификация по криминология в СУ.

Започва работа като юрисконсулт в Община Елена. Три години е заместник-кмет на Община Златарица, където е и председател на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От 2008 г. е общински съветник при Община Елена. През 2011 е избрана за заместник председател на Общински съвет Елена.

Колкото и да е чудно, освен за тази сериозна обществена дейност, на Магда Борисова й остава време да пише. Нещо повече. Тя вече има впечатляващо творчество с 6 пиеси за деца и 3 за възрастни, току-що е предала пиеса за конкурс на Театър „София”, сега работи над нова куклена пиеса.

Всъщност любовта към писането започва с хайку и разкази още в ученическите й години. Оттогава печата в местни, национални и международни списания и вестници. През 2011 г. издава две новели в електронен вариант - „Брилянтна игра” и ”Хрониките на един апокалипсис”.

Носител на много отличия, младата авторка спечелва през 2011 г. и конкурса за детска пиеса на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна с пиесата "Сън", която предстои да бъде поставена през следващия театрален сезон. През 2013 г. пиесата й „Голямото Коледно приключение на Боцко” е номинирана на международния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол*. 

 

Може ли ГОЛЯМО Коледно приключение да се побере в ЕДНО изречение, Магда?

Да, може. Това е пиеса за приятелството, за мечтите и колко е важно сам да повярваш в себе си.

Любопитно е да разберем кога и как пишеш пиесите си?

Пиша предимно вечер. Някои неща ги пиша на компютър директно, други, както беше с „Голямото Коледно приключение на ... „ ги пиша първо на хартия. Тази пиеса написах, буквално за 4 дни, върху едни много специални светлосини листи, после я преписах на компютър.

Как идват идеите за пиеси? Какво те вдъхновява?

Идеите – те просто идват. Не винаги, когато ми трябват. Случва се музата да я няма дни наред. Различни неща ме вдъхновяват - понякога това е един куфар, друг път плюшено мече, дочут разговор, червен балон. Неща, които всеки вижда, но творецът намира в тях по-дълбок смисъл. Творческият процес е необясним.

 

Ти май си от хората, които обичат да обичат, т.е. да правят нещата с любов...

Само когато обичаш това, което правиш, ти се получава. И всеки трябва да намери какво обича!

Какво пожелаваш на децата и техните родители за Коледа?

Пожелавам им на първо място да са живи и здрави, да прекарат една вълшебна Коледа – ЗАЕДНО! Да вярват в доброто, да правят добро, за да бъдат добри! Защото чудесата ги правят добрите хора.

Виолета Тончева

*Oстаналите награди на Магда Борисова:

2007 –отличие на международния хайку конкурс в Хърватия Klostar Ivanic; 2008 – първо място на националния хайку конкурс на сп. „Кръг”; 2009 – отличие от международен хайку конкурс в Лудбрег; 2009 – отличие от националния конкурс за кратка проза „Цветница”; 2010 - първо място за разказ от националния конкурс „Яна Язова”; 2012 – поощрителна награда от националния конкурс, посветен на Петър Парчевич – Чипровци; 2012 - победител в раздел „Детска пиеса” от националния драматичен конкурс, организиран от Театераутор и Мин. на културата с пиесата „Приключения в Африка”; 2012 - победител в раздел „Драма” от националния литературен конкурс „Петър Ковачев”, организиран от Община Плевен за пиесата „ Жени с куфари”; 2013 - номинация за киносценария „Пророчеството” в раздел „Първи киносценарии” на Южна пролет – Хасково; 2013 - номинация за пиесата „Голямото Коледно приключение на Боцко” на международния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” Ямбол; 2013 - номинация на пиесата „Пророчеството” в конкурсната секция на Форум за антична драматургия - Стара Загора; 2013 - поощрителна награда в раздел „Драма” от националния литературен конкурс „Петър Ковачев”, организиран от Община Плевен за пиесата ”Музика за слончета”; 2014 - второ място в националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа” – Мездра.

TOP