Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Акценти в VI Великденски театрални седмици – Варна 2016

Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

95-ти юбилеен творчески сезон (2015-2016)

 

4 -  25 април 2016           

През 2016 г. Драматичен театър „Стоян Бъчваров” организира за шести пореден път Великденски театрални седмици. Изданието предлага 16 събития на Основна сцена и Сцена Филиал в периода от 4 до 25 април.

 

Основният фокус са най-новите постановки на театъра в неговия 95-годишен творчески сезон.

Началото е на 4 април с РЕТРО от Александър Галин, за който режисьорът Пламен Марков специално е подбрал утвърдени актьори, свързали творческия си път с Варненския театър, сред които харизматичният Михаил Мутафов в главната роля на Чмутин,

също Теодора Михайлова, актрисата трето поколение Юлияна Чернева, Нели Вълканова, Валентин Митев, Милена Кънева. Младите искат да се отърват от бащата, като го сватосват насила, а той се опитва да устоява и в този понякога трагичен, понякога комичен сблъсък, се експонират различните представи на поколенията за това как всъщност трябва да живеем.

 

На 7 април ще се играе КАВКАЗКИЯТ ТЕБЕШИРЕН КРЪГ от Бертолт Брехт, постановката на Маргарита Младенова, която проф дин Камелия Николова и проф дфн Георги Каприев определиха като най-добрият български прочит през последните години на бащата на Епическия театър Бертолт Брехт. Наред с многофункционална сценография на Ивайло Николов, атрактивните костюми на Ива Гикова и стлизираната по брехтовски музика на Асен Аврамов, този спектакъл впечатлява с добрите актьорски постижения на Стоян Радев, Гергана Плетньова и целия актьорски ансамбъл.

 

На 8, 9 и 11 април следват „Едноокият цар” от Марк Креует, реж. Петър Денчев, „Доходно място” от Александър Островски на режисьора Крис Шарков и „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников на режисьора Стоян Радев Ге. К., които също са отскоро в репертоара на театъра.

В разтърсващата история на ЕДНООКИЯТ ЦАР от героите се изисква да осъзнаят по нов начин своята социална роля в сложния днешен свят, в които политиката нанася поражения върху интимния свят на човека. Зрителите, разположени на сцената на Сцена Филиал на една ръка разстояние от полицая Давид – Симеон Лютаков, неговата съпруга Лидия – Милена Кънева, загубилия едното си око в протестна демонстрация Игназий – Пламен Димитров, неговата съпруга Сандра – Биляна Стоева и Политикът – Николай Божков, имат привилегията да усетят отблизо силната ангажираност на актьорите с този текст и високия емоционален градус на тази социална сатира с привкус на черна комедия.

 

Крис Шарков демонстрира висока режисьорска класа с умението си да направи подчертано съвременна опаковка на драматургичен текст като ДОХОДНО МЯСТО”, който макар и написан преди години, остава актуален с основната си тема за корупцията. Оригиналната сценографска и костюмографска визия на Радостина Тодорова и Даниела Николчова, съперничат на актьорската игра на Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Ина Добрева, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Пламен Димитров, Петя Янкова, Свилен Стоянов и всички останали.

 

Какво да кажем за любимата на поколения зрители КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ”, която Стоян Радев Ге. К. насити с очарователна ретро носталгия и документални препратки към историята на Варненския драматичен театър.

След премиерните спектакли за рождения ден на театъра и за Световния ден на театъра през март т.г., които буквално разплакаха мнозина от зрителите, това изпълено с любов представление тръгва по своя сценичен път и той, смело може да се твърди, е обречен на успех. Заслугата отново е на целия екип – режисьора Стоян Радев Ге. К., сценографката Даниела Николчова и актьорите Гергана Арнаудова – една много убедителна Мадам Злата,

 

 

Николай Божков, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Ина Добрева, Веселина Михалкова, Юлияна Чернева, Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Петя Янкова, Теодор Папазов, Даниела Викторова, Константин Соколов.

 

В този ред на мисли трябва да споменем и СВЕКЪРВА на 16 април – постановката, с която преди време същият режисьор и почти същият състав доказаха, че една от най-силните страни на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” е екипността. Да вписваш своите най-добри актьорски черти в общото ансамблово излъчване е талант, който несъмнено създава високо качество на цялата постановка.

 

Великденските театрални седмици 2016 няма да отминат естетските постановки на един друг предпочитан от варненските актьори режисьор като Стилиян Петров. Неговите ОПАСНИ ВРЪЗКИ от Кристофър Хамптън и „Канкун” от Жорди Галсеран ще  се играят на 12 и 19 април.

 

Друг основен акцент в априлската програма предлагат майсторските прочити на проф. Пламен Марков на руската класика „Ревизор” от Гогол на 13 април със Стефан Додуров в ролята на Хлестаков и ВУЙЧО ВАНЬО. Сцени от селския живот от Чехов с Михаил Мутафов, Пенко Господинов, Луиза Григорова, Стоян Радев и други на 14 април.  

 

Камерните спектакли очертават друга, по-интимна територия на изживяването. Тук изборът пада върху авторския спектакъл ДВАМА НА ПЕЙКАТА от Александър Гелман на Милена Кънева и Христо Колев на 6 април и „Паметта на водата” от Шийла Стивънсън” на Стоян Радев Ге.К. с Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Веселина Михалкова, Владислав Виолинов и Николай Божков на 25 април.

 

Любителите на иносказанието могат да се насладят на 5 април на ГЛУПАЦИ от Нобеловия лауреат Нийл Саймън – един елегантно-ироничен текст, поднесен от Георги Михалков като приказка за магията на любовта, която надмогва всякакви други магии.

 

В програмата на VI Великденски театрални седмици, наред с варненските постановки, са включени и спектакли на гастролиращи театри. Сатиричният театър гостува на 7 април със „Случайна среща” от Ерик Чапъл, реж. Бойко Илиев, Пазарджижкият театър  ще предтсви на 25 април „Деветият ден” от Венци Кулев, реж. Владлен Александров, със специалното участие на Албена Колева и Камен Воденичаров.

 

А ако в миналгодишния МТФ „Варненско лято” сте пропуснали постановката на Петър Кауков и сценографа Никола Тороманов по пиесата на Яна Борисова „За теб” с изключителното превъплъщение на Христо Мутафчиев в тандем със Станимир Гъмов, то непременно си доставете удоволствието и вижте този проникновен спектакъл на 20 април.

 

 

Билети по 10, 12, 15 лв. Камерни спектакли 20 лв.

ПРОМО ВЕЛИКДЕН 2016:

СЪВРЕМЕННОСТ И КЛАСИКА

ЛЮБОВ ПРЕЗ СЪЛЗИ

ЗА ДВАМА

Всеки великденски пакет за 16 лв с безплатни програми и автограф от актьорите

ПAKET ФАМИЛИЯ за четирима с 20% отстъпка с места по избор;

ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лeва.

УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ И Пенсионери – отстъпка 50% от редовната цена на билета

Работно време билетна каса Основна сцена  (тел.: 052 665 022) и билетна каса Сцена Филиал (052 612 998) всеки ден 10.00-13.00 и 14.00-19.00;

Резервации и продажба на билети – тел. 052-669 650; 052-669 651; 052-669 652 и Е-mail: drama_varna@yahoo.com;

 

Online продажби и в мрежата на EVENTIM.BG

 

Ръководството си запазва правото на промени в програмата

 

TOP