Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„Любов” – постановка на ТФ „Феникс” по Елин Пелин

 

Браво за Театрална формация "Феникс" на Свилен Стоянов, която с най-новата си постановка "Любов" заслужи аплодисментите на публика и жури в Шумен и на фестивала "Океан от любов" в Пазарджик!

Ето как Милена Минчева, една от фениксите, представя постановката:

Наричат Елин Пелин „певец на българското село”, заради неговия богат език, заради лекотата, с която описва всичко, свързано със селския бит и култура. Но Димитър Стоянов, както всъщност е неговото истинско име, не е само това. Той е много повече.

„Всеки разказ на Елин Пелин хвърля пред нас образи, които мислим, че виждаме с очите си и които оставят неизгладим отпечатък в ума ни. Вие не ги забравяте, както не забравяте нищо, с което сте се срещали в живота при някой важни обстоятелства и събития”, това казва за майстора на българския разказ Константин Величков през 1905 г.

В това ще убедят зрителите и младите таланти от театрална формация „Феникс” в своята постановка „Любов” по разкази на Елин Пелин. В спектакъла, чрез избрани произведения от творчеството на този велик български писател, фениксите задават своите въпроси затова как живеем. Разбираме ли или не кои ценности са онези, без които не бихме съществували като човеци? А любовта, какво е за нас днес? И ако сме подредили приоритетите си, къде сме отредили място за това велико проявление на човека?

Постановката отново е дело на Свилен Стоянов. Записите са осъществени в студио „Юнисаунд”, а магическите звуци на кавала са сътворени от Николай Докторов. Художник на спектакъла е Велина Гребенска. Ролите са поверени на Иван Цветанов, Иван Иванов, Алексиана Станева, Милена Минчева, Ивелина Димитрова, Татяна Янева, Мирослава Чарийска, Десислава Щерева и Пламена Янкова.

„Ако да бях поет – признава Елин Пелин – аз бих написал много стихове... Бих написал малки, хубави, весели песни за младостта, най-хубавото нещо, което човек не знае кога притежава, но знае кога губи.”

Почувствайте и вие магията на младостта и любовта в постановката „Любов” на театрална формация „Феникс”.

 

 „Любов” – постановка на ТФ „Феникс” по Елин ПелинЕто и гледната точка на професионалистите:

Кръгла маса „Океан от любов”, Пазарджик - 2016

Христо Пъдев (актьор)

Леко се притеснявам да не изпадна в излишно откровение. Аз съм театрален актьор. Занимавам се предимно с театър. И много обичам театъра. Това е моят път и там аз се чувствам щастлив.

Вчера бях много развълнуван от това, което видях чрез вас. Вие ми показахте силата на театъра в най-чистия му вид. И бях толкова вдъхновен през целия ден. Дори представлението, което играх вечерта в София някак си беше посветено на вас.

Защото според мен това е силата на театъра. Магията на текста, на хубавия текст, думите...
Всичко достигна до мен и аз много ви благодаря за чудесния спектакъл! Защото в днешно време не е никак лесно да се прави театър.

А в един момент виждаш едни хора, които не се интересуват от нищо друго, освен от театър и го правят с чисти души и сърца! Наистина ви благодаря!

Представлението е прекрасно и аз съм си записал само една единствена дума: ВЕЛИКО!

Надявам се и друг път да имам възможността да ви гледам! И дори да не съм жури на този фестивал догодина ще дойда заради вас! Благодаря ви!

 

 

Весела Бабинова (актриса)

Напълно съм съгласна с Христо. Беше ми изключително приятно да ви гледам. Мога да кажа с чисто сърце, че много ме развълнувахте. За първи път се докоснах до творчеството на Елин Пелин още в 5 или 6 клас. Той винаги ми е носил един уют когато описва всички тези звезди, вечери и летни нощи. И вие така добре пресъздадохте тази атмосфера. Силно вярвахте в това, което правите. Нищо не ви разсейваше. Бяхте на 100% вътре в спектакъла и като момите и като косачите после. За мен беше вълнуващо и съм много щастлива, че успях да ви гледам! Защото вие сте доказателство, че когато човек наистина обича театъра и когато го прави от сърце, независимо дали е любител или професионалист, той въздейства на зрителите! Продължавайте в същия дух!

Георги Георгиев – Антика (актьор и режисьор)

Разбирам вълнението на моите колеги, които ви гледат за първи път. Аз за разлика от тях съм ви гледал много пъти и мога да говоря за вашия прогрес. Все по-високи летви си поставяте и ги постигате, което страшно много ме впечатлява. Всеки от вас има специфични актьорски качества и Свилен много добре разбира до къде може да ви развива, до къде сте стигнали и колко да ви подаде, за да го постигнете. Започвате с жанрови образи. Карикатурни образи. Тройния образ страхотно построен от трите моми, трите приятелки. Те хем са унифицирани – три момичета, които там нещо си правят. А в същото време има една диференциация – всяка от тях има различно отношение. Страшно съм впечатлен от това!
Страхотни поздравления към Иван Цветанов за гласа на Благолаж. Ниския глас е много добра характеристика, която можеш да използваш и по-нататък.

Поздравления и за Иван Иванов! Ти направи един много драматичен монолог!

Пак прекрасно представление имате, което вълнува! Поздравления!

Когато има по-малко, но по-чисти неща зрителят много по-лесно може да стигне до есенцията на спектакъла. Една капчица емоция е много по-добра!
Когато като дете бях в театралната школа, моят учител ми казваше: „Едно нещо на 100% е повече, отколкото 100 неща на 1%” и вашият спектакъл е доказателство за това!

 

TOP