Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

След 26 години прекъсване – отново Театър Римски терми

 

През 2016 г. с XIV издание на Театър Римски терми се възстановява прекъсналата за 26 години традиция на регулярните летни камерни спектакли в Римски терми. Началото е поставено в далечната 1977 г.с постановката на Варненския драматичен театър „Езоп” на бразилския драматург Хильорме, реж. Цветан Цветков, с Илия Пенев – Езоп, Пенка Божкова – Клея, Веселин Цанев – Ксант, Теодора Михайлова – Мели и др.

В следващите години в Театър Римски терми се играят варненските постановки „Мандрагора” от Н. Макиавели, реж. Илия Атанасов, „Жорж Данден” от Молиер, реж. Андрей Калудов, „Двубой” от Иван Вазов, реж. Руси Карабалиев, „Няма да платим! Няма да платим!”от Дарио Фо, реж. Симеон Димитров, „Сбогом, Велугин” от Вл. Арро, реж. Цветан Цветков, „Семейство Тот” от Ищван Йоргени, реж. Бойко Богданов. Канени са и спектакли на Театър 199, Народния театър, Театър София и други столични театри.    

Поради необходимост от ремонтни дейности на археологическия обект, в началото на 1990 г. е сложен край на тази хубава културна традиция. 26 години по-късно, след реконструкците, извършени през 2016 г., ТМПЦ Варна и РИМ Варна обединяват усилията си, за да поканят варненци и гостите на Варна отново да съпреживеят изкуството под открито небе в уникалната атмосфера на това забележително за нашия град място - Римските терми, най-големите подобни съоръжения на Балканския полуостров и четвърти по големина в Европа.

 

В афиша на XIV издание на Театър Римски терми 2016 са включени девет спектакъла, които в периода от 17 до 30 юли ще представят шест хитови продукции на различни български театри и три музикални спектакъла на Държавна опера Варна.

МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново гостува на 17 юли с «Декамерон» на режисьора Димитър Шарков – един безконечен и пъстър карнавал от образи и комични ситуации, весела и забавна оргия на живописните човешки нрави, която отвежда във времената на Бокачо.

 

 

ОТ „Любомир Кабакчиев” – Казанлък представя на 20 юли скандалния Чарлз Буковски от бийт-поколението на миналия век с неговата непоносима прямота, виртуозност и страховит хумор за бруталност и секс. Моноспектакълът на Васил Дуев е селектиран за Международния фестивал на монодрамата "MonoAKT" – Косово 2016.

На 22 юли предстои среща с екипа на ДТ „Рачо Стоянов – Габрово и постановката на Невена Митева «Чешити», в която с колоритния си език оживяват комичните герои на Чудомир.

Варненският драматичен театър предлага романтичния и забавен моноспектакъл на Милена Кънева и Христо Колев «Двама на пейката» по Ал. Гелман на 27 юли и усмихнатия «Брак по принуда» на Молиер и режисьора Пламен Марков на 29 юли. Винаги си струва да се замислиш над финансовата изгода от един брак, дори ако той не ти е по сърце...

Първият музикален спектакъл на Държавна опера Варна ще приближи  публиката до «Духът на Средиземноморието» на 17 юли, с песни от Испания и Франция в изпълнение на Бойка Василева (мецосопран), Страцимир Павлов (пиано), Божидар-Матео Бенев (цигулка), Борис Казаков (контрабас), Валери Ценков (ударни).

Зареден с изненади е и следващият музикалният спектакъл «Българска магия» на 19 юли, в който участват Струнен квинтет "Арте", Руслан Павлов (пиано), Даниела Димова (сопран), Станислава Марчева (мецосопран), вокална група "Ваяна", Сандра Дотова (балерина), неустоимата Адриана Николова-Печенката и драматичната актриса и певица Веселина Михалкова.

 

Обсебващото «Танго с Пиацола», което варненската публика толкова харесва, ще ни въвлече отново в своя упойващ ритъм на 23 юли.

Театър Римски терми 2016 завършва на 30 юли с «Последната нощ на Сократ» - един великолепен спектакъл на ДКТ ,,Димитър Димов” – Кърджали по известната пиеса на Стефан Цанев, режисьорски прочит на Гълъб Бочуков.

 

Вижте видео: https://www.youtube.com/watch?v=MtlHuRCDN_o&feature=youtu.be

 

Резервация и продажби на билети:

Основна сцена TMPЦ, пл. "Независимост" №1: 052 665022; 052 665020, 052 650666, работно време каса: понеделник-петък  9:00-13:30 и 14:30-20.30; събота 10:00 – 14:00 и 14:30 - 19:00 ч.; неделя 11:00-16:00.

Римски терми: 052 600059, 0885 195845, работно време каса вторник-събота 9.00-22.00 и неделя-понеделник 9.00-18.00

ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. СПЕЦИАЛНИ ПРОМОЦИИ на билетните каси и във Фейсбук страницата на Държавна опера - Варна https://www.facebook.com/Държавна опера Варна / State Opera Varna/

 

 

TOP