Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Веселина покори София

 04/03/2014

Източник: http://www.suetno.bg/index.php?page=kritichno

Веселина покори София

 

Превръщащият се вече в традиция минигастрол на Варненския театър в София и тази година премина при завиден зрителски интерес.

Столичната публика успя да се наслади на четири от най-коментираните спектакли на морската трупа през последните месеци – "Канкун" от Жорди Галсеран (реж. Стилиян Петров), "Талантливият мистър Рипли" от Филис Наги (реж. Стайко Мурджев), "Измяна" от Харолд Пинтър (реж. Пламен Марков) и "Ревизор" от Н. В. Гогол (реж. Пламен Марков).

Доста разновидни представления, засягащи колкото еднакви, толкова и различни теми, обединени от всеотдайната актьорска игра, изпипаната сценография и костюмография, майсторската режисура и т.н. Неслучайно варненци могат да се похвалят с четири номинации за предстоящите театрални награди "Икар" - две за сценография на Мира Каланова за "Ревизор" и на Венелин Шурелов за "Канкун"; една за главна мъжка роля на Стоян Радев за Градоначалника в "Ревизор"; номинация за музика на Петър Дундаков в "Талантливият мистър Рипли".

Но нашият екип ще запомни това турне с две неща – затвърдихме мнението си, че все още не се е намерила роля, която да се опре на актьора Стоян Радев; истински се влюбихме в превъплъщенията на Веселина Михалкова (негова съпруга и колежка), която

определяме като звездата на този гастрол

 

В скоро време не ни се беше случвало актриса така да ни развълнува, разсмее, едновременно с това да ни накара да настръхнем, да ни прикове към седалките в очакване на следващата си поява, а в края бурно да я аплодираме. Журито на "Икар" е пропуснало да отличи нейните Емили Грийнлийф в "Талантливият мистър Рипли" и Анна Андреевна в "Ревизор", но молим господата от Фондация "А`Аскеер" да поправят това недоразумение!
Разбира се, останалата част от актьорския екип също заслужава аплаузи за старанието си, но малко са тези, които наистина изпъкнаха. Гергана Арнаудова (Маря Антоновна в "Ревизор"), Леарт Докле (Осип в "Ревизор") и Стефан Додуров (Хлестаков в "Ревизор", Том Рипли в "Талантливият мистър Рипли" и Келнера в "Измяна") категорично заявиха присъствието си на сцената и дадоха заявка за бъдещи звезди на родния театър.
Що се отнася до случващото се във всеки спектакъл поотделно, ето и нашето мнение с няколко думи:

"Канкун" от Жорди Галсеран (реж. Стилиян Петров)

Пиесата на Галсеран е вече позната на столичната публика. Нейна версия се играе в Малък градски театър "Зад канала" под режисурата на Бина Харалампиева (виж тук). Но варненци печелят двубоя със сценографията на Венелин Шурелов и костюмографията на Елица Георгиева, които чудесно се колаборират с мистъри-философския сюжет с комични елементи на каталонския драматург. За актьорите (Стоян Радев, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Пламен Димитров и Гергана Арнаудова) – вече споменахме – само похвали!

"Талантливият мистър Рипли" от Филис Наги (реж. Стайко Мурджев)

Прочутият роман на Патриша Хайсмит, чиято екранизация помним от 1999-а с участието на Мат Деймън и Джъд Лоу, не много успешно стъпва на театрална сцена у нас. Спектакълът прилича на любовно обяснение, но не сред героите, участващи в действието... Интригуващата история тук е залята в повече с хомо излияния, които продължават около два часа и половина... обвини ни в дискриминация, ако щеш, но търпението ни достигна опасни агресивни граници. Дори опитите на Стефан Додуров (в ролята на Том Рипли) да придаде смисъл на времето, прекарано в салона, не оправдаха големите очаквания, които явно екипът хвърля за този си проект. Парадокс е, че най-живото и смислено нещо в представлението бе появата на Веселина Михалкова, която играе умиращата онкоболна майка на Ричард Грийнлийф (Aдриан Филипов).
Един явно скъпоструващ спектакъл, от чието присъствие обаче не намираме смисъл в театралния афиш.

"Измяна" от Харолд Пинтър (реж. Пламен Марков)

Заглавието е добре известно на театроманите. Сюжетът чепка взаимоотношенията между трима души - съпрузи, приятели, любовници - в продължение на няколко години. Ролите са поверени на Димитър Баненкин, Веселина Михалкова и Стоян Радев. Към изпълненията на последните двама нямаме никакви забележки, но към играта на Димитър Баненкин (познаваме го от тв сериалите "Недадените" и "Sex, лъжи & TV") ще запазим мълчание (режисьорът знае защо му е гласувал доверие) и само ще допълним, че засега намираме екранните му образи за по-достоверни и запомнящи се.

Адмирации за Пламен Марков, че е уважил изцяло стила на Пинтър с привичните му дълги паузи между репликите, но в забързаното време, в което живеем (искаме всичко да се случва на бързи обороти), присъствието им ни се видя ненужно и натежаващо за иначе ясния сюжет.

"Ревизор" от Н. В. Гогол (реж. Пламен Марков)

Най-очакваното и шумно рекламирано заглавие на варненската трупа напълно задоволи жаждата ни за зрелище. Стоян Радев е отново недостижим като Градоначалника, а за партньорството между Веселина Михалкова и Гергана Арнаудова като майка и дъщеря дълго време още ще разказваме с усмивка. Тук Стефан Додуров като Хлестаков е значително по-убедителен, а Леарт Докле (Осип) по нищо не отстъпва като талант и увереност на по-старшите си колеги.

Костюмите на Мира Каланова са красиви, досущ като в холивудска продукция, и заслужаващи номинацията за "Икар", но някак си се бият с иначе скромната и наглед евтина сценография.
Режисурата на Пламен Марков е както винаги различна и любопитна за наблюдаване, но най-много суперлативи заслужава преводът му на пиесата, който задължително трябва да чуеш, ако имаш път към Варна. Няма да съжаляваш!

"Канкун" от Жорди Галсеран, "Талантливият мистър Рипли" от Филис Наги, "Измяна" от Харолд Пинтър и "Ревизор" от Н. В. Гогол са част от афиша на Варненския театър.

TOP