Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Гогол казва достатъчно. Дали обаче може да бъде чут?

Стоян Радев пред Мариана Цветкова, в. „Монитор”

Г-н Радев, номиниран сте за „Икар” за ролята на Градоначалника в „Ревизор”, в която ще Ви видим утре в Сатирата, в рамките на гастрола на Варненския театър. Какво бе предизвикателството за Вас и какво ново вложихте в нея?

Предизвикателството бе, че за пръв път работя Гогол. Много исках да го играя, а не ми се беше случвало досега. Ролята на Градоначалника, която проф. Пламен Марков ми предложи, е изключително силна и мащабна, тежка и провокативна. Гогол е толкова актуален през смислите си, които е вложил, така че се надявам нашият поглед да е нов.

Какво искате да кажете на днешните градоначалници чрез ролята на Градоначалника?

Нищо не искам да им кажа. Да дойдат да видят, да гледат и ако имат сетива, да разберат. Не искам нищо да казвам повече от сцената от онова, което самото произведение изрича през собствения си живот и енергия. Гогол казва достатъчно. Дали може да бъде чут обаче?

В „Ревизор” участва новото попълнение на Варненския театър. Какво може да кажете за младите?

Много съм впечатлен и респектиран от момчетата и момичетата, които навлязоха доста активно в нашия репертоар. Те могат да бъдат видени в двете представления, с които гастролираме – „Талантливият мистър Рипли”, където Стефан Додурав прави дебют на професионална сцена като Рипли. Той играе и в „Ревизор”, както Леарт Докле и Гергана Арнаудова и още много други. Впечатляващо е отношението им към театъра и към онова, с което се занимаваме. Радостен съм да се срещна с тях.

 

Гледахме Ви в „Канкун”, предстои да Ви видим и в новата постановка „Измяна”. Кое е общото между тях и коя Ви е любима?

Аз съм свързващото звено между тях (смее се). Ролите са съвсем различни, характерите са различни, и авторите. Нямам предпочитания към ролите си, иначе не бих имал мотивация да излизам на сцената. „Измяна” е нова и за нас. Изиграхме две премиери във Варна и сега ни предстои следващото представление да бъде в София, утре в Сатиричния театър. Още нямам достатъчно срещи с публиката, но мога да кажа, че може да се очаква интересен, забавен и сериозен прочит на тази изключителна пиеса на Харолд Пинтър. Пламен Марков разбира Пинтър. 

Разбрах, че Ви предстоят ангажименти и в киното...

През март започват снимките на филма „Събирачът на трупове” - дебют на младия и много интересен режисьор Димитър Димитров. Другата лента е още проект и би трябвало да започне през лятото.

След „Недадените” и „Дървото на живота” сега изкушават ли Ви с роли в други сериали?

Имах покана за един, но не можах да приема заради ангажименти. Отворен съм за сериалите, когато са хубави ролите, като например в „Дървото на живота”. Ролята на абсолютното зло много ми хареса.

Доволен ли сте от спектаклите, с които гастролирате в София?

Заглавията, които заложихме през този сезон, се оказаха достойни да бъдат видени от комисиите за „Икар” и „Аскеер”. Идваме в София с четирите си нови представления, от които три са номинирани от Съюза на артистите. Това означава, че през този сезон сме заложили на правилните карти и може да говорим за добра стратегия. Идваме с удоволствие в София и играем със самочувствие нашите спектакли. За първия от тях  „Канкун”, има повече от добри отзиви.

http://www.monitor.bg/article?id=419799

Мариана Цветкова, в. „Монитор”, 26 февруари 2014 г.

TOP