Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

"ТЮТЮН" МЕ ГРАБНА - ЛЮДМИЛА ДИМОВА, ред. Портал КУЛТУРА

Спектакълът на Варненския театър „Тютюн“ в София ме грабна първо с ритъма, който следва от началото до края. С усещането за задъхаността на епохата, която романът пресъздава, за бързото живеене и изгаряне на героите.

Сценографията на Свила Величкова с постоянно вдиганите и сваляни щори също участва в този главоломен ритъм, като рязко отделя сцените една от друга.
Адаптацията на Юрий Дачев успява да концентрира романовото време в близо два часа, без да прави компромиси с духа на произведението.

Постановката на Бина Харалампиева, за мое приятно учудване, е болезнено съвременна с акцента си върху пагубното въздействие на властта и парите.

Актьорският ансамбъл в своята цялост е съвършено адекватен на високите очаквания, които поражда прочитът на това произведение от литературния ни канон. Естествено, най-много очаквания има към двойката главни герои – Ирина и Борис Морев, а Диана Димитрова и Калин Врачански се справят достойно. Както и Стоян Радев в образа на Фон Гайер.
Покрай този първи театрален прочит на „Тютюн“ се запитах каква е причината стойностни български романи да нямат съвременни филмови и театрални интерпретации. Варненският спектакъл показва, че това не просто е възможно, то е наложително.

TOP