КОМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ

КОМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ

комедия по ПИЕР КОРНЕЙ

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Постановка Васил Дуев

Превод Пенчо Симов

Сценография и костюми Даниела Николчова

Музика Стефан Здравески

Хореография и сценичен бой Филип Миланов и Валери Миленков

Фотография Тони Перец

 

В ролите:

Ненчо Костов – Клендор (дебют)

Цветина Петрова - Изабел

Ивайло Иванов – Адраст (дебют)

Сабина Коен – Лиз (дебют)

Стоян Радев - Жеронт

Гергана Арнаудова - Алкандра

Пламен Димитров - Придаман

Константин Соколов - Матамор

 и Николай Кенаров - Тъмничар, Ераст и страж

 

Премиера в Театър Римски терми – 31 юли 2017, 21.00

Премиера на Сцена Филиал – 3 октомври 2017, 19.00

 

“Пиесата на Корней, написана в рими през XVII век, отдавна ме впечатлява със съзнанието за своята театралност чрез ефекта на театър в театъра“, обяснява интереса си към заглавието Васил Дуев.

Той избра да постави „Комичната илюзия“ именно с Варненския драматичен театър, защото „има много артистичен дух, с много силна и талантлива трупа, която веднага притегля към спектакли, артикулиращи любовта към театъра".

В „Комичната илюзия“ режисьорът се фокусира върху идеята за театъра като спасение. В авантюристичен ключ персонажите преминават през какви ли не перипетии, докато накрая се озовават в театъра.

Там всичките им проблеми, дори престъпления изглеждат разрешени и по някакъв начин извинени. В театъра има като че ли амнистия за всякакви грехове...

 

 

Как нарича поредния свят, който изписва Корней? ... „Илюзията”... и  тридесет години след първата премиера на пиесата той избира да добави “comique”. Да озаглавиш един живот „Комичната илюзия” е поредния му  прескок във вековете като екзистенциално гледище върху съществуванието. Това ме привлече силно. Мисълта, че света и театъра представляват една „илюзия комична”. Нещо измислено, изработено, при вглеждане несъстоятелно, обаче виртуозно, забележително (така поне  разбирам значението на думата „илюзия”) и екзистенциалната усмивка, която Корней предлага като позиция спрямо тази велика измама за смислеността на театралното изкуство и човешкото битие. Ето този едновременно артистичен, патетичен,положително ироничен и честен поглед върху сътворяването и съществуването ме привлече и вдъхнови.

Този материал е класически и неправилен, едновременно. Бунтарски. Свръхживот, изпълнен с приключения, многожанров сюжет – парадоксално виждане за изкуството. С постоянни прелитания от комедийни несъответствия и разминавания към житейски пропадания. Това е устойчива допирателна, която кореспондира с това , което ми се иска да виждам като зрител. Въздигнат, вдъхновен живот, който въздейства на много струни на възприятието – мисля, че подобни силни текстове се доближават най-близо до възможността на сцената да се случват години живот в рамките на два часа.

В нашият прочит работим върху един живот, който иска да бъде театър и театър, проявяващ се като нагнетен, акселериран живот. Мечтаният живот на човека зареждан от изкуство, бил той зрител-съучастник или артист. Васил Дуев – режисьор

 

 

Прочетете още:

Премиера на „Комичната илюзия“ с режисьор Васил Дуев

„КОМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ“ ВИТАЕ В РИМСКИТЕ ТЕРМИ

„КОМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ“ С НОВИТЕ ЛИЦА НА ВАРНЕНСКИЯ ТЕАТЪР

 

ЗА МЕЧТАТЕЛИТЕ, РОДЕНИ С МЕЧ – отзив на Елица Матеева за „Комичната илюзия“, сп. „Театър“, септември 2017

“КOМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ” В ЛИТЕРНЕТ http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=26145&sid=3  “КОМИЧНАТА ИЛЮЗИЯ“ В БНТ https://www.bnt.bg/bg/a/snezhnata-kralitsa-esenno-zimna-versiya-na-komichna-ilyuziya

 

РЕЖИСЬОРЪТ ВАСИЛ ДУЕВ В „АРТЕФИР“ НА БНР

http://bnr.bg/post/100931033

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ


 

 

 

 

 

TOP