СЪН

СЪН

от Магда БОРИСОВА 

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К.

Сценография и костюми Даниела Николчова

Фотография Тони Перец

 

Действащи лица и изпълнители

 

Тони - Георги Няголов/Недялко Стефанов

Сладкаря - Валери Вълчев

Банкерката – Цветина Петрова

Кучето Ралф – Николай Кенаров

Феята на зъбчето – Биляна Стоева

Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова

Феята на сдобряването – Даниела Викторова

Феята на радостните игри – Веселина Михалкова

Д-р Сън – Николай Божков

Библио – Гергана Арнаудова

Текаря – Милена Кънева

Големият вълшебник – Константин Соколов

Майката – Юлияна Чернева

 

 

Премиера - 26, 27 септември 2017, 19.00, Сцена Филиал

 

СЪНМладата авторка на драматургични текстове Магда Борисова, която вече издаде първата си книга „Пиеси за деца“, спечели преди време конкурса за детска пиеса на Варненския драматичен театър със „Сън“, а след товабе отличена и с други награди. В „Сън” авторката засяга важни житейски теми на достъпен за младата аудитория език.

Опирайки се на действителността, тя изгражда любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Защото: „Направени сме ний от сънища / и сън отвред обгръща / тоз малък наш живот", сигурен е Шекспир.

И магьосникът на всички приказки Андерсен е убеден, че: „Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно... Животът, сам по себе си, е най-прекрасната приказка“. А Екзюпери, бащата на Малкия принц, допълва: "Всички възрастни хоранай-напред са били деца. Но малцина от тях си спомнят това.“

Режисьорът Стоян Радев Ге. К. особено цени умението на Магда Борисова да се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, да не ги подценява, още по-малко да ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове.

Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност, чрез която човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън и искат да прехвърлят мост между съня и реалността.

Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. Амомчето таи няколко прости желания - майка му да се радва на сладък живот - тя все се оплаква че животът й горчи, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда. В края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си.

Така и Тони, когато пристига в двореца на сънищата, се изправя пред трудно решение и трябва да направи своя избор.

 

 

Прочетете още: НАГРАДА ЗА "СЪН" ОТ "ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА" 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ


 

 

 

 

 

TOP