КОЛЕДНА ПРИКАЗКА - 2017 г.

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА - 2017 г.

от Юлиян Слабаков

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

97-ми творчески сезон (2017-2018)

 

Постановка Костадин Бандутов

Сценография и костюми Даниела Николчова

Хореография Денко Стоянова

Мултимедия и фотография Веселин Василев

 

 

КОЛЕДНА ПРИКАЗКАДействащи лица и изпълнители:

 

Николай Божков – Дядо Коледа

ВалериВълчев – министър

Юлияна Чернева – придворна дама и джудже

Даниела Викторова – монахиня (сестра Габриел)

Гергана Арнаудова –  придворна дама и джудже

Ивайло Иванов –  Цар Дебелан III

Анна Махмурова – принцеса Дунда

Теодора Михайлова – джудже и репортер

Помощник режисьор Ася Ботевска

 

Премиера 11 декември 2017, 18.00, Сцена Филиал

VIII Коледни театрални седмици – Варна 2017

 

След премиерата, в периода 12-22 декември „Коледна приказка“ ще се разказва всеки ден от 11.00, 13.00 и 15.00 часа, за всички ще има и коледен подарък – плакат на „Коледна приказка“ с календар 2018 за оцветяванеJ

 

Авторът Юлиян Слабаков

Нашата „Коледна приказка“ трябва да бъде преди всичко коледна, а трябва да бъде малко и приказка. Щом е приказка, значи е предназначена за малки, но и за не чак толкова малки зрители, вярвам, че ще допадне и на родителите. Когато писах текста, изхождах от факта, че в последните близки и не толкова близки години, Коледа като един светъл християнски празник постепенно започна да придобива все по-комерсиален характер, което го отдалечава от неговия смисъл. И в тази приказка се опитах да поставя нещата на мястото им. Да не търсим комерсиалното, да си върнем или поне да се приближим до истинската същност на празника.

В навечерието на Коледа ще срещнем младите зрители с цар, влюбен в царството си; с принцеса, влюбена в роклите си; с министър, влюбен в смартфона си и с един дядо Коледа, който променя всичко с много музика и песни. Накратко казано, героите стигат до прозрението, че Коледа е нещо повече от подаръците, които получаваме.

 

Режисьорът Костадин Бандутов

Не е лесно да правиш спектакъл за празник, особено за Коледа. Не само децата, всички свързваме Коледа с очакване за нещо много хубаво и ние сме длъжни да отговорим на тези очаквания. Като се замислим, детството при всекиго е различно, съществуват и разлики между поколенията. Ето в детството на днешните деца има мобилни телефони, таблети, молове. В нашето детство приказките бяха свързани само с Братя Грим, Андерсен, Ангел Каралийчев и другите големи детски автори. Искам да кажа, приказното си беше приказно, технологията отсъстваше, отсъстваше и от пазара.

Сега е различно, затова с художничката Даниела Николчова акцентираме и върху визията, която носи съдържанието. Обединяваме двата компонента, като с мултимедия пренасяме действието от екрана на сцената и от сцената на екрана, за да създадем приказна атмосфера и да превърнем целия салон в едно общо вълшебно преживяване.Наред с познатата приказка за Дядо Коледа и джуджетата, ще разкажем и за царя, който хем е цар, хем е нещо като технократ или бизнесмен с галена дъщеря. Работата е там, че царицата е починала и като самотен татко той е разглезил дъщеря си. Тази сюжетна нишка дава ключа към предстоящия конфликт между капризната дъщеря и Дядо Коледа, който отказва да й донесе поредната, още по-хубава рокля. Динамично и забавно, действието завършва с щастлив финал и - разбира се, с поука.

 

Прочетете:

„КОЛЕДНА ПРИКАЗКА“ РАЗКАЗВА ВАРНЕНСКИЯТ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

 

 ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

 

TOP