ЛЮБОВНИКЪТ ОТ ZANZIБАР – 2020

ЛЮБОВНИКЪТ ОТ ZANZIБАР – 2020

Комедия от Ели Саги

 

Превод Кръстю Кръстев

Сценична редакция проф. Атанас Атанасов

Сценография и костюми Петя Стойкова

Музика Петя Диманова

С благодарности към Светла Савова и Георги Георгиев – Антика

В ролите:

Филип – Стоян Радев

Мари – Веселина Михалкова

Корин – Милена Кънева

Жан – Симеон Лютаков

Стефани - Цветина Петрова

Виторио - Станислав Кондов

Певицата от бара - Христина Джурова

Сервитьорът - Константин Соколов

Със специалното участие на Пламен Петков – глас

Фотография Тони Перец

 

Премиера 25 септември 2020, 19.00, Основна сцена

За откриването на 100-тния си творчески сезон Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отправи покана към проф. Атанас Атанасов да направи първата си постановка във Варна. Неговият избор, елегантната съвременна комедия „Любовникът от ZanziБар“ на израелския драматург Ели Саги се превърна в щастлива театрална среща за двете страни.

„Аз познавам работата на много престижни български театри, затова мога да кажа – във Варненския театър има изключителен професионализъм на всички нива, във всички звена – технически, организационни, творчески – актьорски. Това не ме изненада, но ме накара да се почувствам по-отговорен. Театърът продължава да съществува въпреки всичко, защото е захранван от оная потентна енергия на всички, които са в сградата, наречена Театър. Ще си тръгна с лека носталгия от Варна, а спектакълът ще продължи да се развива от прекрасните актьори. За мен това беше една щастлива среща. Пожелавам на Варненския театър да работи в същия дух и в следващите поне 100 години – да запази енергията, да не разчита на злободневие, да отстоява своята репертоарна политика по същия начин“, споделя проф. Атанасов.

Създаден с изящество и лекота, на границата между комичното и драматичното, „Любовникът от ZanziБар“ на проф. Атанас Атанасов надниква с усмивка, ирония и самоирония в нашето ежедневие, което понякога е скучно, може би защото не му достигат мечти или защото страстта изчезва и ни е страх от самотата... След въпросите идват мечтите, въплътени от представата за екзотичния Занзибар. Място далечно и недостижимо, то събужда желания и копнежи, които – оказва се - могат да бъдат лесно задоволени с помощта на дигиталните технологии и малко въображение – основно оръжие на персонажите в пиесата срещу скуката и отчаянието.

Още по темата:

100-тният сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" се открива с премиерата на "Любовникът от ZanziБар"

Варненският драматичен театър открива днес своя 100-тен сезон

Варненският театър празнува столетие

Премиера на „Любовникът от ZanziБар"

Аплодисменти за „Любовникът от ZanziБар"

 

 

 

 

TOP