ТАЛАНТЛИВИЯТ МИСТЪР РИПЛИ

ТАЛАНТЛИВИЯТ МИСТЪР РИПЛИ

от ФИЛИС НАГИ

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Адаптация по романа на ПАТРИША ХАЙСМИТ
Превод ЗЛАТНА КОСТОВА
Постановка СТАЙКО МУРДЖЕВ
Сценография МОМЧИЛ ТАСЕВ
Костюмография ОГНЯНА СЕРАФИМОВА
Музика ПЕТЪР ДУНДАКОВ

 

Участват: СТЕФАН ДОДУРОВ, АДРИАН ФИЛИПОВ, ПЕТЯ ЯНКОВА, ИНА ДОБРЕВА, ЯКИМ НЕДЕЛЧЕВ, НИКОЛАЙ БОЖКОВ, ВАЛЕНТИН МИТЕВ, ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА, ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА, ВЛАДИСЛАВ ВИОЛИНОВ, ДИМИТЪР МАРТИНОВ, ВАЛЕРИ ВЪЛЧЕВ

 

ПРЕМИЕРИ – 21/22.09. 2013 г., 19.00 ч., Основна сцена

Номинация ИКАР 2014 за авторска музика на Петър Дундаков

 

Антигероят и търсенето на щастие
Действието на „Талантливият мистър Рипли” се развива в Италия през 50-те години на миналия век.

Психологическият трилър на Патриша Хайсмит представлява едно изтънчено изследване на човешки характери в екстремна ситуация.

Драматизацията на Филис Наги се различава от оригиналния сюжет, в който тя влага нови психологически пластове.
В разкриването на сложните характери по толкова убедителен начин, че дори психопатът да предизвика съчувствие у зрителя, се крие предизвикателството на постановката, обяснява режисьорската си концепция Стайко Мурджев. Младият режисьор, спечелил ИКАР 2010 за дебюта си с „Пухеният” от Мартин Макдона, сега особено се вълнува от темата за антигероя.

В трактовката на „Талантливият мистър Рипли” на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” той изследва възможността доколко психологическият трилър, добре разработен като жанр в киното, би могъл да бъде поднесен с изразните средства на театъра. Той съзнателно се дистанцира от филмовите внушения, свързани със заглавието, за да се съсредоточи върху театралната специфика.

Режисьорът залага особено на въздействието върху публиката на авторската музика на Петър Дундаков, мултимедията и оригиналните светлинни ефекти, които се използват за пръв път на българска театрална сцена.

 

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

TOP