Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Аплодисменти за варненския театрален дух на 12 март

93 години от първото театрално представление

12 март е много специална дата за актьорите от Варненският драматичен театър.
На 12 март 1921 г, преди цели 93 години, на Сцена Филиал, тогава зала „Съединение”, първата професионална театрална трупа във Варна, представя първия си спектакъл. Публиката възторжено аплодира постановката на Стоян Бъчваров на модната по онова време пиеса „Инстинктът” от Анри Кестмекер.

Още през 1912 г. кметът на Варна Иван Церов полага основния камък за нова театрална сграда с думите:

“Тук ще бъде онзи храм на сценичното изкуство и душевна красота, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка любов и правда. И в минути на радост и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – наслада и духовна сила...”

Изключителното културно събитие е резултат от решението на общинската управа да отпусне ежегодна субсидия за поддържането на постоянна театрална трупа. Поканеният за директор и режисьор известен български актьор Стоян Бъчваров определя репертоара, избира артистите и остава завинаги свързан с историята на театъра, затова театърът носи неговото име. 

Наред с редица други пиеси, Стоян Бъчваров поставя и „Боряна” от Йордан Йовков”, с която на 29 октомври 1932 г. се открива новият Градски театър, изграден по проект на един друг голям български творец – арх. Никола Лазаров.

 

Строежът много се забавя заради войните, но дава непреходен пример за духовните стремления и любовта на варненци към театъра. Те с ентусиазъм се включват в благотворителна кампания, прибавяйки своя лев за театър към всеки хляб, към всеки билет за кино, за вечеринка, за обществена баня или за плаж. Така за по-малко от месец се събират 1 милион лева и тези дарения, заедно с общинската субсидия и заема от 2 милиона лева, обезпечават финансово завършването на сградата.

И ако днес, почти век по-късно, храмът на Мелпомена продължава да бъде средище на театралния и културния живот в нашия град; ако на варненската театрална сцена продължават да се играят пиеси на известни български и световни автори, ако тук поставят едни от най-добрите български режисьори и се изявяват едни от най-добрите български артисти, то за всичко това поколенията театрални творци дължат най-голяма благодарност на варненската публика. З
атова и на рождения си ден 12 март актьорите на Варненския драматичен театър ще аплодират от сцената варненските зрители и неостаряващия варненски театрален дух.

Преди спектакъла на най-новото премиерно заглавие, комедията „Глупаци” от Нийл Саймън, постановка на Георги Михалков, Юлияна Чернева, трето поколение актриса във Варненския драматичен театър, дъщеря на незабравимата Катя Динева и внучка на Христо Чернев, един от пионерите на театъра, ще се обърне с кратко слово към публиката.

TOP