Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ПРОФ. АТАНАС АТАНАСОВ ПОСТАВЯ „КЛЕТКА ЗА ПЕПЕРУДИ“ ВЪВ ВАРНА

30 септември, 3 октомври 2022, 19.00, ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

На 30 септември и 3 октомври Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ представя премиерно „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре, втора премиера за сезон 2022-2023. Автор на сценичния вариант и постановката е проф. Атанас Атанасов. Превод Иван Панев. Сценография и костюми Петя Стойкова. Композитор и вокален педагог Петя Диманова. Хореограф Александър Манджуков. Плакат Славяна Иванова. Фотосесия Илиян Начев. Действащи лица и изпълнители:ЖОРЖ, собственик на нощен клуб „Клетка за пеперуди“- Симеон Лютаков; АЛБИН, приятел на Жорж, звезда в клуба - Стоян Радев; ЛОРАН, син на Жорж - Недялко Стефанов; СИМОН НАУБА НАУМБЕ, майка на Лоран - Гергана Арнаудова; Г-Н ЕДУАРД ДЮЛАФОА, баща на Мюриел - Пламен Димитров; Г-ЖА КАМИЙ ДЮЛАФОА, майка на Мюриел - Веселина Михалкова; МЮРИЕЛ, приятелка на Лоран - Меглена Везирова; ФРАНСИС, актьор в клуба - Станислав Кондов; САЛОМЕ, актьор в клуба - Константин Соколов; ЖАКОБ, готвач в клуба - Велизар Емануилов; ЕВАНГЕЛИЯ КСИФИЯ, журналистка - Даниела Викторова; ТАБАРО, касиер в клуба - Свилен Стоянов; МЕРСЕДЕС, сервитьор в клуба - Роберт Ваханян, СИМБА ДО, бял цветнокож - Нейчо Петров – Реджи.

 

Премиерни спектакли 30 септември, 3 октомври, 19.00, Основна сцена, ДТ „Стоян Бъчваров“. Втора премиера в сезон 2022-2023.

ПЪТЯТ НА „КЛЕТКА ЗА ПЕПЕРУДИ“ ДО ВАРНА

Парижката премиера през 1973 г. на „Клетка за луди“ („La cage aux folles“) - оригиналното заглавие на пиесата, жъне невиждан успех. Авторът Жан Поаре в ролята на Жорж и Мишел Серо в ролята на Албин получават „Наградата на хумористите“. Постановката се радва на над 1800 представления и 1 милион зрители. След Франция пиесата се поставя в Италия, Германия, Аржентина, Венецуела и други страни.

През 1978 г. Едуард Молинаро и Франсис Вебер създават филмов сценарий по пиесата, чиято екранизация с Уго Тоняци и Мишел Серо е отличена с 2 награди „Сезар“ - за най-добър филм на годината и най-добър актьор за Мишел Серо. Следват “Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм и номинации „Оскар“ за режисура, сценарий и костюми. През 1983 г. композиторът Джери Хърман създава мюзикъл, който се играе 1761 пъти на Бродуей и е удостоен с 6 награди “Тони”. В Европа най-популярна е американската филмова версия "Клетка за птици" на Майк Никълс от 1996 г., с Робин Уилямс и Натан Лейн.

В България първата сценична реализация на пиесата е през 2004 г. в Сатиричния театър, със заглавие „Клетка за сестрички“, реж. Здравко Митков, с Веселин Ранков и Валентин Ганев. През 2022 г. Атанас Атанасов поставя „Клетка за пеперуди“, в главните роли със Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов в ДТ „Стоян Бъчваров“

 

АТАНАС АТАНАСОВ ЗА „КЛЕТКА ЗА ПЕПЕРУДИ“

„Клетка за пеперуди“ е комедия, но аз не съм привърженик просто на хумора, а на онзи хумор, чрез който авторът, а след него и постановчикът се опитват да разрешат някакви проблеми. Хуморът е основна съставна част на спектакъла, но не е единственото изразно средство. Важно е след спектакъла зрителят да не забрави посланието, което се опитваме да му предадем, при това да не го забрави бързо, защото сме заляти от интернет с огромна доза хумор, къде по-добър, къде по-банален, дори просташки. Целта е някъде под повърхността на хумора да открием съществените неща.

Става дума за две доста различни семейства – едното традиционно, а другото със сексуална ориентация към собствения си пол. Българинът, според мен, притежава прекрасно чувство за хумор и може адекватно да оценява нещата. Въпросът е ние с постановки от този тип да не го назидаваме кое как трябва или не трябва да бъде и да му оставяме възможност за избор и собствена преценка. Защото всъщност в пиесата става въпрос за правото на избор. В хода на действието се разбира, че сватбата между сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в управлението, е възможна, но с цената на много компромиси, които подлагат героите на смешни, дори абсурдни ситуации.

АТАНАС АТАНАСОВ (1955) завършва Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Сашо Стоянов (1980). Работи в ДТ „Стефан Киров“ Сливен, театър „Българска армия“ и НТ „Иван Вазов“, от 2002 г. е актьор на свободна практика. Играе в спектакли на МГТ „Зад канала“, Театър 199, Младежки театър, театър „Сълза и смях“, Сатиричен театър и др. Участва в редица филми, сред които: “Характеристика”, реж. Христо Христов; “АкаТаМуС”, реж. Георги Дюлгеров; “Жребият”, реж. Иванка Гръбчева, “Подгряване на вчерашния обед”, реж. Константин Бонев; “Емигранти”, реж.Ивайло Христов, както и в телевизионните сериали “Дом за нашите деца” и “Неизчезващите”, реж. Неделчо Чернев; “Църква за вълци”, реж. Николай Ламбрев; „Стъклен дом”, реж. Димитър Гочев; „Четвърта власт“, реж. Ст. Радев.

В многостранната си творческа кариера Атанас Атанасов се изявява и като режисьор на редица постановки в НТ „Иван Вазов“, театър 199, театър „Българска армия“, театър „Възраждане“, ДТ „ Николай Масалитинов“ Пловдив, Учебен театър НАТФИЗ и др. В ДТ „Стоян Бъчваров“ с голям успех се играе постановката му „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги. „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре е вторият му театрален проект във Варна.

Преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ от 1991 г., проф. д-р Атанас Атанасов води класове в специалността „Актьорство за драматичен театър“.

Носител е на множество награди, между които „Аскеер“ 2008, 2014 и „Златен век“ 2015 за изключителен принос в областта на културата.

TOP