Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„ПОД ИГОТО“ – ПЪРВА ПРЕМИЕРА В 103-ИЯ СЕЗОН НА ВАРНЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна ще започне 103-ия си творчески сезон с премиера на „Под игото“ от Иван Вазов на 19 и 21 септември, в навечерието на Деня на независимостта. Постановката е дело на режисьорката Бина Харалампиева, драматурга Юрий Дачев, художничката Свила Величкова и композитора Асен Аврамов, с участието на Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Христина Джурова, Николай Божков, Константин Соколов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Валентин Митев, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Симеон Лютаков, Габриела Боева, Гергана Арнаудова.

 

173 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

На 9.07.2023 г. се навършиха 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов (9.07.1850-22.09.1921), първото българско предложение за Нобелова награда за литература (1917). Паметникът в Морската градина на Варна, дело на известния скулптор Андрей Николов, е издигнат от комитет „Българско Възраждане“ (1920), по повод 50-годишния юбилей на народния поет. В средата на постамента е гравиран стихът: „Отъ ранните си младини живехъ, за мен си не, а за народа. От ранните си младини запехъ „За родина и за свобода. Приживе освещават и паметника на Иван Вазов в София, а в Рим, близо до вила Боргезе, се намира най-големият паметник на Иван Вазов, след този в родния му Сопот, издигнат по идея на премиера Силвио Берлускони, в памет на автора на стихосбирката „Италия“.

„ПОД ИГОТО“

Премиерата на „Под игото“ на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е повод да си припомним, че първият български роман, поставил началото на този жанр в младата българската литература, остава и до днес най-познатото и любимо произведение на българите, както установи и телевизионният формат „Голямото четене“ (2009). Написан по време на изгнаничеството на Вазов в Одеса, зареден с носталгия по родината, „Под игото“ разглежда, като всички знаем, историческия период на османското владичество, а подзаглавието „Из живота на българите в предвечерието на Освобождението“ насочва към Априлското въстание и очакванията за промяна, за нов и достоен живот на общността. Неслучайно го наричат „най-българският роман“. Излиза като самостоятелна книга (1894) едновременно на английски „Under the Yoke“, изд. William Heinemann и на български, „Под игото“, изд. „Т. Ф. Чипев“. Славата на „Под игото“ като най-превежданата българска книга е неоспорима (освен ако „Времеубежище“ на Георги Господинов не промени това).

Първата черно-бяла екранизация на „Под игото“, реж. Дако Даковски (1952), с музика на Филип Кутев и участието на Мирослав Миндов, Петко Карлуковски и Константин Кисимов придобива огромна популярност. Години по-късно се появява 9-серийният телевизионен филм “Под игото (1990), копродукция на България и Унгария, реж. Янко Янков и Нина Янкова, с  Андрей Слабаков, Георги Черкелов, Георги Парцалев и др.

 

В първата театрална адаптация на „Под игото“ на сцената на Народния театър (сезон 1910/1911) ролите на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина изпълняват забележителните актьори Атанас Кирчев и Адриана Будевска. Филип Филипов поставя своя „Драматичен сценарий в 2 части на „Под игото“ (1981), със сценография на Стефан Савов и костюми на Венера Наследникова, също в Народния театър, който носи името на Вазов от 1962 г.

ПОД ИГОТО ВЪВ ВАРНА

Варненският драматичен театър често посяга към творби на Иван Вазов, постановката на Станчо Станчев „Пиянството на един народ“ в сезон 1977/78 има дълъг живот, а в сезон 2023/24 режисьорката Бина Харалампиева ще работи по драматургичния вариант на Юрий Дачев, със сценография и костюми на Свила Величкова и музика на Асен Аврамов. Това е великолепният постановъчен екип на „Тютюн“ по Димитър Димов, създал най-търсеното представление в новата история на Варненския театър, посрещано от препълнени зали в цялата страна. Очакванията са, че същото ще се случи и с „Под игото“. В ролите на Бойчо Огнянов и Д-р Соколов гостуват Богдан Бухалов от МГТ „Зад канала“ и Иван Юруков от НТ „Иван Вазов“, ролята на Кириак Стефчов е поверена на Стоян Радев, Христина Джурова е Рада Госпожина, Веселина Михалкова – Кака Гинка, Николай Божков – Боримечката, Константин Соколов – Колчо Слепеца, Пламен Димитров – Чорбаджи Марко, Свилен Стоянов – Чорбаджи Юрдан, Валентин Митев – Чорбаджи Мичо Бейзадето, Николай Кенаров – Хаджи Смион, Даниела Викторова – Хаджи Ровоама, Недялко Стефанов - Кандов, Симеон Лютаков – Г-н Фратю, Габриела Боева – Лалка, Гергана Арнаудова – Стайка. Премиерата предстои на 19, 21.09.2023 г., в навечерието на Деня на независимостта.

TOP