Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Спектакълът на Варненския театър „Тютюн“ в София ме грабна първо с ритъма, който следва от началото до края. С усещането за задъхаността на епохата, която романът пресъздава, за бързото живеене и изгаряне на героите.

Сценографията на Свила Величкова с постоянно вдиганите и сваляни щори също участва в този главоломен ритъм, като рязко отделя сцените една от друга.
Адаптацията на Юрий Дачев успява да концентрира романовото време в близо два часа, без да прави компромиси с духа на произведението.

Постановката на Бина Харалампиева, за мое приятно учудване, е болезнено съвременна с акцента си върху пагубното въздействие на властта и парите.

Актьорският ансамбъл в своята цялост е съвършено адекватен на високите очаквания, които поражда прочитът на това произведение от литературния ни канон. Естествено, най-много очаквания има към двойката главни герои – Ирина и Борис Морев, а Диана Димитрова и Калин Врачански се справят достойно. Както и Стоян Радев в образа на Фон Гайер.
Покрай този първи театрален прочит на „Тютюн“ се запитах каква е причината стойностни български романи да нямат съвременни филмови и театрални интерпретации. Варненският спектакъл показва, че това не просто е възможно, то е наложително.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/porazenite-na-teodora-dimova-poraziha-i-sofija-235029

Филм посветен на Михаил Мутафов

https://bnt.bg/news/bnt-predstavya-kragove-na-malchanieto-285286news.html

 

Младите вестникари от "НахОДКи" дебютират с изцяло свой телевизионен материал. Екипът от ОДК сам избра темата, осигури събеседниците, написа въпросите - всичко това, което в журналистическия занаят се нарича "да си напишеш домашното". В ефира на БНТ 2 видяхте вече част от работата им, превърната в телевизионен репортаж с помощта на професионалистите от БНТ във Варна. Сега Ви представяме версията на театралната ни разходка зад кулисите изцяло през погледа на четиримата начинаещи репортери, които се справиха отлично. Не е нужно да ни вярвате - вижте сами :-)  

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО ТУК

 

 

+

 

След повече от два месеца принудителна пауза, когато всички театри бяха затворени, Варненският театър и Варненската опера са сред първите, които възстановиха дейността си веднага след отпадането на ограниченията. За броени дни беше построена и чисто новата Лятна сцена „Зад театъра“, която беше открита на 1 юни с мюзикъла „Приключения опасни със герои сладкогласни“, специално за Деня на детето.

Прочетете цялото интервю >>>>>>>>

Източник БНР.

 

 

Към цялото интервю >>>>>>>>

 

Източник : chernomore.bg

Варненският театър представя в София „Монтажът на моя филм“

публикувано на 29.10.19 в 13:55 
Снимка: @dramavarna
 
Прочетете още >>>>>>>>>>

 

снимки: Пламен Гутинов
 
 

С доза чувство за хумор, но и с дълбочина, с широко разпереното ветрило на своя гений, Дарио Фо провокира за пореден път варненската публика. Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" при Театрално-музикален продуцентски център представя премиерната постановка "Само за жени". Спектакълът е компилация от няколко произведения на Дарио Фо - италиански драматург, театрален режисьор, киноактьор, комедиант, певец, художник и  композитор. Премиерата ще се играе на  8 и 9 октомври от 19.00 ч. на сцена Филиал.

 

Прочетете още  >>>>>>>>>>

Проект ,,Предсезонно" в Драматичен театър ,,Стоян Бъчваров" :

https://www.facebook.com/dramaoperavarna/videos/720851485055773/UzpfSTE1NjA5Njk3MjA6MTAyMTM2NTIxOTEwOTAwMDM/   

TOP